Jenever

Van alle sterke dranken op de wereld is jenever de drank ‘van eigen bodem’. In Nederland weten ze als geen ander hoe ze heerlijke jenever produceren. Wij Nederlanders zijn zelfs overtuigd dat Jenever een Nederlandse uitvinding is die +/- rond de 17e eeuw voor het eerst geproduceerd werd. Die bewering ligt echter in conclaaf met wat onze geliefde zuiderburen denken. Ook zij zijn van mening dat jenever in hun eigen land ‘ontdekt’ is. De waarheid? Die laten we in het midden.

Waarom Jenever?

Sinds 2008 heeft jenever een beschermde geografische aanduiding. Pas wanneer jenever gestookt wordt in Nederland, Belgie of enkele Franse en Duitse provincies mag het ook daadwerkelijk jenever genoemd worden. Het wordt gemaakt van granen, jeneverbessen en andere kruiden. Een jonge jenever is lekker fris en een oude jenever behelst meer smaak. Voor een iets zoetere smaak en meer donkere kleur wordt er ook wel eens karamel toegevoegd.

Het zal je niet verbazen dat een drank van eigen bodem enorm veel aanbod heeft. Oude bekende als Bols jenever en Ketel 1 zijn algemeen bekend bij de meeste Nederlanders. Gelukkig hebben wij genoeg variatie in onze rekken. Zo geniet je ook intens van een flesje Rutte Zuidam of een Van Kleef jenever. Wil je meer weten over ons assortiment of wil je gewoon ff rondneuzen? Wandel even binnen en je merkt vanzelf wat we in huis hebben!

Assortiment

FunFact

Wist je dat ‘oude’ jenever niet per definitie oud hoeft te zijn? Deze misvatting wordt vaak gemaakt. Waarbij andere sterke dranken vaak lang rijpen voor een diepere en vollere smaak is oude jenever niets meer dan jenever dat gestookt is volgens een ‘oud’ en traditioneel recept. In de meeste gevallen is oude jenever (vaak genever genoemd) bij botteling toch minimaal één jaar oud. In 1900 is men gestart met nieuwe stooktechnieken en sindsdien is er een verschil tussen oude/traditionele jenever en jonge/nieuwe jenever. Dat vergeet jenever nooit niet!

er is meer...!

We hebben een uitgebreid assortiment met whisk(e)y, bourbonrum, likeur, tequila en jenever. Kom gerust even langs om te kijken wat we hebben staan.

©2021 - Schavuit & Co

Algemene voorwaarden

Share This